Nemzetiségi választópolgárok figyelem!

A Köztársasági Elnök 2018. április 8. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők választását.Azon nemzetiségi választópolgárok, akik a korábbiakban kérelmezték nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba vételüket az alábbiak szerint gyakorolhatják választójogukat a választáson:

 1. Amennyiben a kérelem benyújtásakor nem nyilatkoztak arról, hogy a nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételük hatálya az országgyűlési képviselők választására is terjedjen ki, úgy a választások napján a szavazatszámláló bizottság a szavazóköri névjegyzék alapján a választópolgár részére egy egyéni választókerületi szavazólapot és egy pártlistás szavazólapot ad át, tehát valamely nemzetiséghez tartozása nem érinti az általános szavazójogát. 

 

 1. Amennyiben azonban a kérelem benyújtásakor nyilatkoztak arról, hogy a nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételük hatálya az országgyűlési képviselők választására is terjedjen ki, úgy a választások napján a szavazatszámláló bizottság a névjegyzékben szereplő választópolgár részére egy egyéni választókerületi szavazólapot és nemzetiségének listás szavazólapját adja át. Ebben az esetben pártlistás szavazólapot nem kap a választópolgár.

 

 1. Abban az esetben, ha kérelmezte korábban a nemzetiségi választópolgárként történő nyilvántartásba vételüket, és nyilatkoztak arról, hogy a nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételük hatálya az országgyűlési képviselők választására is terjedjen ki, de az adott nemzetiség nem rendelkezik nemzetiségi listával (nem kívánnak képviselőt, illetve szószólót delegálni az Országgyűlésbe) az 1. pont szerint gyakorolhatják választójogukat.

 

Fentiekre tekintettel kérem a Tisztelt Nemzetiségi választópolgárokat, hogy a választójoguk gyakorlása során legyenek figyelemmel a fenti szabályokra.

Amennyiben nem tudják, vagy nem emlékszenek arra, hogy a korábbi nyilatkozatukban kérték e, hogy a nemzetiségi választópolgárként történő névjegyzékbe vételük hatálya az országgyűlési képviselők választására is terjedjen ki úgy erről a helyi választási iroda felvilágosítást ad.

Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a korábbi kérelmük módosítására még van lehetőségük a www.valasztas.hu oldalon elektronikusan, vagy papír alapon is.

Határidők:

 1. Az értesítő, valamint a szavazóköri névjegyzék tartalmazza a választópolgár nemzetiségének megjelölését, ha a választópolgár legkésőbb 2018. március 23-án 16.00 óráig benyújtott kérelme alapján az országgyűlési képviselők választásának névjegyzékére is kiterjedő hatállyal szerepel nemzetiségi választópolgárként a központi névjegyzékben.
 2. Ha legkésőbb a szavazást megelőző második napon a választópolgár kérelmére a választópolgár nemzetiséghez tartozását a választási iroda törli a központi névjegyzékből, vagy a választási iroda úgy módosítja a választópolgár adatait a központi névjegyzékben, hogy nemzetiségi választópolgárként történt névjegyzékbe vételének hatálya az országgyűlési képviselők választásának névjegyzékére nem terjed ki, a szavazóköri névjegyzékből a választópolgár nemzetiségi adatát törölni kell.

 

Losonci László

Helyi Választási Iroda vezetője


2018-01-31 17:37


Vissza
Rendezvények

2018.06
 1. H
 2. K
 3. Sz
 4. Cs
 5. P
 6. Szo
 7. V
 1.  
 2.  
 3.  
 4.  
 5. 1
 6. 2
 7. 3
 1. 4
 2. 5
 3. 6
 4. 7
 5. 8
 6. 9
 7. 10
 1. 11
 2. 12
 3. 13
 4. 14
 5. 15
 6. 16
 7. 17
 1. 18
 2. 19
 3. 20
 4. 21
 5. 22
 6. 23
 7. 24
 1. 25
 2. 26
 3. 27
 4. 28
 5. 29
 6. 30
 7.  E-hírlevél